Aktivnosti 2022.

Desetljeće ustrajnosti i ljubavi za BjelovarDeseta obljetnica organiziranja susreta „Esperantisti Bjelovara svome gradu” bila je dobar poticaj za još jedno okupljanje hrvatskih esperantista u Bjelovaru. Pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i uz financijsku podršku Grada i Bjelovarsko-bilogorske županije, ovogodišnji susret održan je 23. i 24. rujna. Tom prigodom za esperantiste i građane Društvo esperantista Bjelovara organiziralo je nekoliko programa, a sam susret kao i inače održan je uz Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja.

Susret je započeo u petak, 23. rujna u 19,00 sati otvorenjem izložbe fotografija poljsko-japanske esperantistice Aleksandre Watanuki iz tokijske četvrti Nerima pod nazivom „Japan u mom srcu”, koja je postavljena u Kavani i slastičarnici „Zagorje” vlasnika Božidara Zagorca. Na izložbi je predstavljeno dvadesetak fotografija koje na poseban način prikazuju Japan te njegove prirodne i kulturne vrednote viđene očima Europljanke. Otvorenje izložbe vodio je Josip Pleadin, a životopisne podatke o autorici fotografija (koji su objavljeni u prigodnom katalogu) čitali su Đurđa Vučetić na hrvatskom jeziku i Blazio Vaha na esperantu. Zainteresirani građani izložbu će moći pogledati do kraja listopada.

Subotnji program (24. rujna) započeo je u 10,00 sati na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović (koja je bila partner projekta) projekcijom fotografija i prisjećanjem na brojne programe koji su održani tijekom ranijih godina održavanja susreta. Projekciju je popratilo i predstavljanje prigodne knjižice „Desetljeće ustrajnosti i ljubavi za Bjelovar”, objavljene na hrvatskom jeziku, u kojoj su sažeti podaci o ranijim susretima. Nakon toga, sudionici su u polusatnoj pauzi u prizemlju i na prvom katu knjižnice mogli razgledati istoimenu izložbu koja retrospektivno kroz fotografije i razna izdanja prikazuje devet proteklih susreta.

Program je pred prepunom dvoranom Studijskog odjela knjižnice nastavljen promocijom esperantskog prijevoda fantastične priče „Mor” zavičajnog pisca Đure Sudete, rođenog u selu Stara Ploščica. Djelo je prevela dugogodišnja esperantistica Zora Heide, koja je, iako u dobi od 98 godina, nazočila ovom događanju. Sredstva za izdavanje knjige osigurala je Bjelovarsko-bilogorska županija, a objavilo ju je Društvo esperantista Bjelovara. Svojim osvrtima na rad Đure Sudete u promociji knjige sudjelovali su dipl. knjižničarka Lucija Miškić Barunić na hrvatskom jeziku i prof. Zdravko Seleš (koji je bio moderator programa) na esperantu. Ulomke iz knjige čitale su na hrvatskom jeziku Gabriela Tomić, članica Bjelovarskog kazališta, a na esperantu Đurđa Vučetić, članica Društva esperantista Bjelovara. O prevoditeljici je ukratko govorio Josip Pleadin, a treba napomenuti i da je korice knjige ilustrirala Tina Toplak Bažulić.

Iako je u planu bila i projekcija filma Osnovne škole Ivanska, koja aktivno radi na očuvanju sjećanja na Đuru Sudetu, zbog ograničenog vremena film nije prikazan pa ga zainteresirani mogu vidjeti ovdje.

Sudionici skupa su se fotografirali pred paviljonom u gradskom parku, nakon čega je slijedila godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto, koja je održana u Vjeronaučnoj dvorani župe sv. Antuna. Poslije službenog dijela programa, druženje sudionika nastavljeno je obilaskom spomensobe Mate Lovraka i Lovrakovog centra u Velikom Grđevcu te zajedničkim ručkom u grđevačkom restoranu „Stari mlin”. Osim sudionika iz Hrvatske, Bjelovar su za ovu priliku pohodili gosti iz Mađarske i Bugarske. Općenito je izražena želja da se održavanjem susreta nastavi i u narednim godinama te da mu se nakon kriznih godina izazvanih pandemijom koronavirusa vrati „stari sjaj” i brojniji inozemni gosti, kako je to bio običaj ranije.Deseti puta zajedno!

druga obavijest 16.rujna 2022.PROGRAM:

Od 14. do 26. rujna 2022.
− Izložba Desetljeće ustrajnosti i ljubavi za Bjelovar – Narodna knjižnica Petar Praradović Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11.

PETAK, 23. rujna 2022.
19,00 sati – Otvorenje izložbe fotografija Japan u mom srcu poljsko-japanske esperantistice Aleksandre Watanuki – Kavana i slastičarnica Zagorje, Ulica Ivana viteza Trnskog 15. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2022.

SUBOTA, 24. rujna 2022.
10,00 sati – Obilazak izložbe Desetljeće ustrajnosti i ljubavi za Bjelovar i predstavljanje popratne knjižice – Narodna knjižnica Petar Praradović Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11.
11,00 sati – Promocija fantastične pripovijesti Mor Đure Sudete u esperantskom prijevodu Zore Heide – Narodna knjižnica Petar Praradović Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11.
12,00 sati – Zajedničko fotografiranje kod paviljona u gradskom parku.
12,30 sati – Godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto – Vjeronaučna dvorana Župe svetog Antuna, Mihanovićeva 6.
14,00 sati – Izlet u Veliki Grđevac uz obilazak Spomensobe Mate Lovraka i Lovrakovog centra te zajednički ručak u restoranu Stari mlin.

INFORMACIJE O IZLETU:
Na izlet u Veliki Grđevac odlazi se vlastitim automobilima pa molimo da si sudionici izleta organiziraju prijevoz. Veliki Grđevac je od Bjelovara udaljen oko 25 kilometara. Svaki sudionik izleta najkasnije do srijede 21. rujna treba uplatiti iznos od 100,00 kuna na račun Društva esperantista Bjelovara: HR1224020061100615259 s naznakom svrhe uplate: "Esperantisti Bjelovara svome gradu". U ovaj iznos uračunate su ulaznice za spomensobu Mate Lovraka i za Lovrakov centar te zajednički ručak. Za ručak su naručene mesne plate s prilozima, a ako je netko vegetarijanac, molimo da nam to također javi do 21. rujna. Konzumacija pića nije uračunata u cijenu izleta. Ručak se organizira u restoranu Stari mlin u Lovrakovom centru, a u slučaju lijepog vremena na otvorenoj terasi centra.

Za sve dodatne informacije obratite se na: esperanto.bjelovar@gmail.comDeseti puta zajedno!Društvo esperantista Bjelovara poziva domaće i strane esperantiste na 10. susret „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koji će e održati 24. rujna 2022. godine, s početkom u 10,00 sati u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović” Bjelovar, koja je partner bjelovarskim esperantistima.

Planirani program susreta:

‒ 23. rujna 2022. ‒ Otvorenje izložbe fotografija o Japanu poljsko-japanske esperantistice Aleksandre Watanuki (Kavana i slastičarnica „Zagorje”). Izložba će se moći razgledati do kraja listopada.

‒ 24. rujna 2022. ‒ Obilazak izložbe o deset godina susreta „Esperantisti Bjelovara svome gradu” uz projekciju fotografija s ranijih susreta (Narodna knjižnica Petar Preradović), koja će biti otvorena od 12. do 26. rujna.

‒ 24. rujna 2022. ‒ Promocija knjižice „Deset godina ustrajnosti i ljubavi za Bjelovar” (Narodna knjižnica Petar Preradović).

‒ 24. rujna 2022. ‒ Promocija knjige „Mor ‒ fantastična priča” Đure Sudete u esperantskom prijevodu Zore Heide (Narodna knjižnica Petar Preradović).

‒ 24. rujna 2022. ‒ Izlet iznenađenja uz druženje i eventualni zajednički ručak.

U slučaju nepredvidivih okolnosti, a osobito u skladu s važećim epidemiološkim mjerama u vrijeme održavanja susreta, organizator zadržava pravo promjene programa. Zadnju obavijest o programu, sudionici će primiti na svoje elektroničke adrese ili će je moći pročitati na internetskim stranicama DEB-a (www.esperanto-bjelovar.hr).
Program je namijenjen i esperantistima i neesperantistima. Molimo da sudionici susreta svoj dolazak prijave najkasnije do 10. rujna 2022. godine elektroničkom poštom na: esperanto.bjelovar@gmail.com

Kotizacija za susret se ne plaća, a sudionici planiranog izleta plaćaju trošak izleta i ručka. Visina tih troškova bit će objavljena u zadnjoj obavijesti.
Proslavimo deseti rođendan našeg susreta zajedno! Dobro nam došli!
Predavanje Mirice Seretin-ŠlajsMirica Seretin-Šlajs, mr. sc., članica Društva esperantita Bjelovara je za svoje kolege 2. lipnja 2022. godine u društvenim prostorijama održala popularno-znanstveno predavanje „Onečišćenja u prirodi i zagađena hrana − izvori mutageneze u ljudi” s prigodnom projekcijom.
Promocija esperanta među mladimaUz Dan Europe koji se obilježava 9. svibnja, članica Društva esperantista Bjelovara, umirovljena nastavnica Đurđa Vučetić, bila je gost i suradnik na četiri radionice škola i knjižnica, čime je dala velik doprinos radu i na projektu „Promocija esperanta među mladima”, koji razvija Društvo esperantista Bjelovara.

Prva radionica održana je 10. svibnja 2022. godine na područnom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović” iz Bjelovara u Novoj Rači pod nazivom „S knjigom i esperantom po svijetu”. Sudjelovli su učenici 4. razreda, a radionicu je organizirala knjižničarka Mirjana Štelcer. Dvije radionice održane su 12. svibnja u Osnovnoj školi „Ivana viteza Trnskog” u Novoj Rači za učenike 2. i 3. razreda pod nazivom „Esperantska abeceda”, a organizirala ih je školska knjižničarka Ines Vidović.

Četvrta radionica održana je 17. svibnja u Područnoj školi Severin pod nazivom „S knjigom i esperantom po svijetu”. Sudjelovali su učenici 4. razreda, a radionicu je organizirala učiteljica Vesna Vlajinić u suradnji s knjižničarkom Mirjanom Štelcer.

Na radionicama su učenici izrađivali slikovnu abecedu esperanta i ilustrirali riječi. Uočili su razlike u pisanju hrvatskih i esperantskih slova, ali i sličnosti među riječima te su samostalno slagali riječi i rečenice u parove. Učili su i nazive boja na esperantu te samostalno prevodili rečenice na esperanto. "Proputovali" su cijeli svijet i stekli osnovna saznanja o esperantu kao međunarodnom jeziku.

Župan Marko Marušić primio esperantisteDelegacija Društva esperantista Bjelovara, koju su činili Franjo Forjan, Rikard Patafta i Vojislav Kranželić, 4. ožujka 2022. po prvi puta je posjetila novog župana Bjelovarsko-bilogorske župnije, gospodina Marka Marušića, kako bi ga upoznala s dosadašnjim radom Društva te zamolila za nastavak podrške projektima i aktivnostima koje esperantisti Bjelovara provode.

Esperantisti su županu poklonili monografiju „110 godina esperanta u Bjelovaru” te ga upoznali s najvažnijim projektima i aktivnostima ostvarenima u proteklom desetljeću.
Najavljeno je i održavanje desetog susreta „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, za čije programe je zatražena financijska podrška Županije.

Putovnica po esperantskim obilježjimaPutovnica po esperantskim obilježjima je vodič po mjestima Hrvatske, na kojima u javnom prostoru postoji neko obilježje povezano s međunarodnim jezikom esperantom. Ovaj vodič izdan je uz financijsku potporu Grada Bjelovara i namijenjen je eperantistima koji posjećuju Hrvatsku te je dozvoljena njegova upotreba za nekomercijalne svrhe.

Na linku http://novo.dec-kroatio.hr/hr/esperanto_clone/ nalazi se interaktivna karta Hrvatske na kojoj su prikazane lokacije opisanih obilježja.