Aktivnosti 2021.

Esperantisti Bjelovara svome gradu 2021.Dana 24. i 25. rujna 2021. održan je 9. susret „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, uz glavnu temu posvećenu obilježavanje 80. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti hrvatskog pjesnika i bjelovarskog esperantiste Željka Sabola (1941.-1991.). Susret je organiziralo Društvo esperantista Bjelovara uz partnerstvo Narodne knjižnice „Petar Preradović”, u kojoj je održan veći dio programa. U prizemlju knjižnice otvorena je izložba „Željku Sabolu u spomen”, koja se može vidjeti do 30. rujna, isto kao i izložba „Putovnica po esperantskim obilježjima”, postavljena na prvom katu.

Susret je započeo u petak, 24. rujna, polaganjem vijenca na grob Željka Sabola na bjelovarskom Groblju sv. Andrije te otvorenjem izložbe dokumentarne fotografije o crnim rodama, čiji je autor zaposlenik Hrvatskih šuma i dugogodišnji esperantist Željko Gubijan iz Vrbovca. Izložba je otvorena u Kavani i slastičarnici „Zagorje”, vlasnika Božidara Zagorca, a na otvorenju je o autoru govorio nagrađivani bjelovarski umjetnički fotograf i esperantist Berislav Rubčić. Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

Glavni dio programa održan je u subotu, 25. rujna, na Studijskom odjelu Narodne knjižnice, kada je predstavljena knjižica sa 25 antologijskih pjesama Željka Sabola u esperantskom prijevodu Josipa Pleadina pod naslovom “Elektitaj poemoj” (Izabrane pjesme). Zbirku je izdalo Društvo esperantista Bjelovara uz financijsku pomoć Bjelovarsko-bilogorska županija. Tijekom programa o temi “Život i djelo Željka Sabola u Bjelovaru do 1971. godine” govorila je Irena Rašo, ujedno i moderatorica skupa, dok je svoje viđenje Sabolova djelovanja predstavio profesor Zdravko Seleš iz Đurđevca. Promocija knjige završena je recitiranjem dviju znakovitih Sabolovih pjesama („Kad izgovorim tvoje ime” i „Prsten s ruke moje mrtve majke”) u hrvatskom originalu i u upravo objavljenom esperantskom prijevodu.

U nastavku programa predstavljeni su dosadašnji rezultati dvaju projekata na kojima upravo rade članovi Društva esperantista Bjelovara. Prvi projekt pod nazivom „Putovnica po esperantskim obilježjima” nastavak je već spomenute izložbe otvorene u Narodnoj knjižnici, a cilj mu je popisati sva esperantska obilježja u Hrvatskoj te o tome objaviti tiskani vodič kojim bi se služili esperantisti koji dolaze u našu zemlju. Financijsku podršku ovom projektu dao je Grad Bjelovar.

Drugi projekt pod nazivom „Promocija esperanta među mladima” financiran je sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije, a cilj mu je da se s esperantom kao nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske broj Z-7298 upozna što veći broj učenika osnovnih i srednjih škola na području županije. Predstavljen je tiskani prospekt koji se dijeli po školama te je informirana javnost o dosadšnjim uspjesima kampanje. Zbog otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom, projekt još nije ušao u završnu fazu, nego će se nastaviti tijekom školske godine 2021/22.

Nakon programa u Narodnoj knjižnici, obavljeno je zajedničko fotografiranje kod paviljona u gradskom parku, a zatim je održana redovita godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto u prostorijama Župe svetog Antuna .

Završna točka ovogodišnjega skupa bila je polaganje vijenca na spomenik u Barutani, na mjestu gdje je prije 30 godina eksplodiralo skladište municije.

Susret se tradicionalno održava uz Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja.Promocija esperanta u Novoj RačiProjekt „Promocija esperanta među mladima”, koji je financiran sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavljen je 22. rujna 2021. godine u Osnovnoj školi Ivana viteza Trnskog u Novoj Rači uz odobrenje ravnatelja, gospodina Daria Jaušića te uz suradnju školske knjižničarke, gospođe Ines Vidović.

Gostovala je članica Društva esperantista Bjelovara, umirovljena učiteljica hrvatskog jezika Đurđa Vučetić.
Promociju su pratili učenici od petog do osmog razreda, a recitacijama pjesama na esperantu, kojima su sudjelovali na manifestaciji „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, predstavili su se učenici 8. razreda.

Cilj projekta je bio upoznati mlade s esperantom i motivirati ih da se njime bave kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme i upoznali vršnjake istih interesa diljem svijeta.Deveti susret Esperantisti Bjelovara svome gradu

24. i 25. rujna 2021.

Glavna tema:

80. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti hrvatskog pjesnika i bjelovarskog esperantiste Željka Sabola

Partner na projektu:

Narodna knjižnica Petar Preradović, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11

Od 10. do 30. rujna 2021.

Izložba Željku Sabolu u spomen – prizemlje Narodne knjižnice Petar Preradović, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11

Izložba Putovica po esperantskim obilježjima – prvi kat Narodne knjižnice Petar Preradović, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11

PETAK, 24. rujna 2021.

17,00 sati – Polaganje vijenca na grob Željka Sabola na Groblju sv Andrije.
19,00 sati – Otvorenje izložbe dokumentarne fotografije esperantiste Željka Gubijana iz Vrbovca – Kavana i slastičarnica Zagorje, Ulica Ivana viteza Trnskog 15. Izložba ostaje otvorena do 25. listopada 2021.

SUBOTA, 25. rujna 2021.

10,00 sati – Kulturni program na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11. Program se sastoji od predstavljanja knjižice poezije Željka Sabola u esperantskom prijevodu te predstavljanja Putovnice po esperantskim obilježijma i projekta Promocija esperanta među mladima.
12,30 sati – Godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto u Vjeronaučnoj dvorani Župe svetog Antuna, Mihanovićeva 6.
Nakon skupštine obilazak Spomen područja Barutana i polaganje vijenca u povodu 30. obljetnice eksplozije skladišta streljiva.

Epidemiološke mjere:

U slučaju novog vala pandemije svi sudionici će biti obaviješteni o potrebnim epidemiološkim mjerama.

Kontakti:

esperanto.bjelovar@gmail.com
091 797 3484 (Franjo Forjan)
098 930 2906 (Zdenka Polašek)
098 248 574 (Josip Pleadin)

Prema potrebi, organizatori zadržavaju prava promjene programa.
DESETA GODIŠNJA SKUPŠTINA

Društvo esperantista Bjelovara svoju je desetu redovnu godišnju skupštinu održalo 25. veljače 2021. godine u Vjeronaučnoj dvorani Župe svetog Antuna Padovanskog, Mihanovićeva ulica 6. Izvješće o radu, financijska sredstva i sredstva Nadzornog odbora za 2020. godinu, koji su predočeni skupštini, vidljivo je da je 2020., zbog pandemije koronavirusa, bila je najteža godina u posljednjih deset godina djelovana Društva. U tijeku godine, uz pomoć sredstava koja je odobrio Grad Bjelovar, održan je Osmi susret "Esperantisti Bjelovara svome gradu", ali sa smanjenim brojem sudionika, dok su ostali planirani programi uglavnom obustavljeni i preneseni 2021. godine.

Skupština je bez većih rasprava prihvatila sva izvješća upoznata da su već odobrena sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije za dva projekta iz 2020. na kojima se radi, a koji će se završiti kraja rujna 2021.

Osim izvješća, usvojen je Plan i program rada za 2021. te financijski plan, kojim se prihodi i rashodi planiraju u iznosu od 40.500,00 kuna. Od aktivnosti predviđenih za 2021. godinu najznačajniji su projekti “Promocija esperanta među mladima” i “Željku Sabolu u spomen”. Prvi projekt za promociju promotivne kampanje i za promociju škole Bjelovarsko-bilogorske županije, u koju je uključeno i opremanje Društva elektroničkom opremom potrebnom za projekt, ali i za budućnost virtualne i on-line projekte, bez kojih se daljnji rad ne može provoditi. Drugim projektom se žele obilježiti 80. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti hrvatskog pjesnika i nekadašnjeg člana Društva, Željka Sabola. Mrežne stranice Društva u 2021. godini bit će ogledalo rada Društva, au planu rada predviđeni su i drugi načini popularizacije esperanta (javni mediji, informativni ormarić u centru stupanj).

Plan i program rada te financijski plan jednoglasno su usvojeni, a na kraju skupštine je Društvo i više članova primilo poklone Dokumentacijskog esperantskog centra iz Đurđevca za financijske donacije kojima su pomogli nacionalni arhiv hrvatskih esperantista. Župa svetog Antuna, sa svojih strana, organizirala je domjenak sa svojim esperantske goste.Sredstva za dva projekta

U 2020. godini Društvo esperantista Bjelovara (DEB) javilo se na dva natječaja koja je raspisala Bjelovarsko-bilogorska županija.
Na javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju DEB je prijavio projekt “Promocija esperanta među mladima”, a na javni poziv za predlaganje programa i projekata javnih potreba u kulturi Bjelovarsko-bilogorske županije prijavljen je projekt “Željku Sabolu u spomen”.
Odluka o prihvaćanju obadva projekta zbog situacije s koronavirusom donesena je dosta kasno pa su ugovori potpisani krajem 2020. Za prvi projekt DEB-u je odobreno 15.000, a za drugi projekt 7.000 kuna. Projekti će biti provedeni u toku prvih devet mjeseci 2021. godine.
Prvim projektom predviđeno je tiskanje promotivnog materijala, održavanje radionica o esperantu za mlade te kupovina računala, printera, projektora i projekcijskog platna, a drugim projektom obuhvaćeno je prevođenje i objava antologijskih pjesama Željka Sabola na esperantu povodom osamdesete obljetnice rođenja i tridesete obljetnice autorove smrti.